Q.1 A contract on construction job specifies a penalty for delay in completion of the work beyond a certain date is as follows: Rs. 200 for the first day, Rs. 250 for the second day, Rs. 300 for the third day etc., the penalty for each succeeding day being Rs. 50 more than that of the preceding day. How much penalty should the contractor pay if he delays the work by 10 days? A) Rs. 4950 B) Rs. 4250 C) Rs. 3600 D) Rs. 650 Ans. B Rs. 4250 (200 + 250 + 300 + ...10 terms This is an Arithmetic Progression first term (a) = 200 difference (d) = 50 number of terms (n) = 10 sum = n/2 [2a+(n-1)d] 10/2*[2*200 + (9*50)]=4250 Q.2 How many nos. from 0 to 999 are not divisible by either 5 to 7 ? A) 341 B) 313 C) 686 D) 786 Ans. C S= (5+10+15+….+995)+(7+14+….+994)- (35+70+…+980) = 199+142-28 = 313 Therefore, no. not divisible by 5 or 7 = 999-313 = 686 Q.3 While adding first few continuous natural numbers, a candidate missed one of the numbers & wrote the answer as 177. What was the number missed ? A) 12 B) 11 C) 13 D) 14 Ans. C Sum of first natural nos less than 177 is : 18 = 18/2(18+1) = 9*19 = 171 (Just Take natural no. & put in the formula,& find whether is it less than given no. or not ) Sum of first natural nos. greater than 177 is: 19 = 19/2(19+1) = 19*10 = 190 Therefore, missing term is 190 – 177 = 13 Q.4 Five persons fire a bullets at a target at an interval of 6,7,8,9,& 12 seconds respectively. The no. of times they would fire the bullets together at the target in an hour is A) 6 B) 7 C) 8 D) 9 Ans. B Explanation: L.C.M. of 6,7,8,9 & 12 = 504 Reqd. no. = 60*60/504 =7 times Q.5 Three persons start walking together and their steps measure 40 cm, 42 cm and 45cm respectively. What is the minimum distance each should walk so that each can cover the same distance in complete steps? A) 25 m 20 cm B) 50 m 40 cm C) 75 m 60 cm D) 100 m 80 cm Ans. A 25 m 20 cm LCM of 40, 42 and 45 is 2520

iibm

monster






ADVERTISEMENTS

copyrightimage